KAYSERİ SARIZ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İlçenin Tarihi

İlçenin Tarihi   İlçenin tarihinin MÖ.700´lü yıllara dayandığı sanılmaktadır. Kayseri´nin diğer ilçelerinin olduğu gibi Sarız´ın da M.Ö. 2000 - 1750 tarihlerinde Hititlerin egemenliği altında kaldığı sanılmaktadır. Daha sonra Asurlular, Medler, Persler, Makedonya Krallığı, Kapadokya Krallığı (M.Ö. 280-M.S. 17), Romalılar ve Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır. Malazgirt Savaşı´ndan (1071) sonra Selçukluların eline geçen yöre, 1127 yılında Danişmentliler´den Emir (Melik) Gazi´nin eline geçmiştir. Anadolu Selçuklularından Kılıçarslan II. 1176 yılında Danişmentliler´den geri almıştır. Kayseri ve yöresi Alaaddin Keykubat zamanında önem kazanmıştır. 1244 yılında İlhanlı hücumlarına maruz kalan yöre, Moğol-İlhanlı valilerince idare edilmiş, bunlardan Emir Eratna´nın Kayseri´de büyük bir beylik kurması üzerine 1343 yılında beyliğin merkezi olmuştur. Osmanlılar 1398 yılında burayı ele geçirmiş ancak Yıldırım Beyazıt´ın Ankara Savaşında (1402) yenilmesinden sonra Karamanoğulları ve Dulkadiroğulları yöreye hakim olmuştur. Yavuz Sultan Selim´in 1515´te, İran seferi dönüşünde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Adana yöresinde yaşamakta olan Avşar boylarından bir kısmı Sarız yaylalarında göçebe hayatı yaşarken 1840´lı yıllarda yerleşik hayata geçmişlerdir.      Sarız İlçesinin içinden geçen Sarız Çayı mevcuttur. Avşarlar çay etrafında biten çimenlere öz ismi verdiklerinden ve ilkbaharda çay etrafında sarı güzel çiçekler çıktığı için halk dilinde Sarıöz ismiyle söylene, söylene SARIZ isminin çıktığı rivayet edilmektedir.    Bu isim yöremizin genel adı olup, merkezin eski adı KÖYYERİ´dir.  

İlçenin Tarihi   İlçenin tarihinin MÖ.700´lü yıllara dayandığı sanılmaktadır. Kayseri´nin diğer ilçelerinin olduğu gibi Sarız´ın da M.Ö. 2000 - 1750 tarihlerinde Hititlerin egemenliği altında kaldığı sanılmaktadır. Daha sonra Asurlular, Medler, Persler, Makedonya Krallığı, Kapadokya Krallığı (M.Ö. 280-M.S. 17), Romalılar ve Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır. Malazgirt Savaşı´ndan (1071) sonra Selçukluların eline geçen yöre, 1127 yılında Danişmentliler´den Emir (Melik) Gazi´nin eline geçmiştir. Anadolu Selçuklularından Kılıçarslan II. 1176 yılında Danişmentliler´den geri almıştır. Kayseri ve yöresi Alaaddin Keykubat zamanında önem kazanmıştır. 1244 yılında İlhanlı hücumlarına maruz kalan yöre, Moğol-İlhanlı valilerince idare edilmiş, bunlardan Emir Eratna´nın Kayseri´de büyük bir beylik kurması üzerine 1343 yılında beyliğin merkezi olmuştur. Osmanlılar 1398 yılında burayı ele geçirmiş ancak Yıldırım Beyazıt´ın Ankara Savaşında (1402) yenilmesinden sonra Karamanoğulları ve Dulkadiroğulları yöreye hakim olmuştur. Yavuz Sultan Selim´in 1515´te, İran seferi dönüşünde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Adana yöresinde yaşamakta olan Avşar boylarından bir kısmı Sarız yaylalarında göçebe hayatı yaşarken 1840´lı yıllarda yerleşik hayata geçmişlerdir.      Sarız İlçesinin içinden geçen Sarız Çayı mevcuttur. Avşarlar çay etrafında biten çimenlere öz ismi verdiklerinden ve ilkbaharda çay etrafında sarı güzel çiçekler çıktığı için halk dilinde Sarıöz ismiyle söylene, söylene SARIZ isminin çıktığı rivayet edilmektedir.    Bu isim yöremizin genel adı olup, merkezin eski adı KÖYYERİ´dir.   Kaynak: http://www.kayseri.gov.tr/sariz-ilcesi

YENİ MAH. CUMHURİYET CAD. NO 2 SARIZ / KAYSERİ - 0352 561 20 06

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.